Αποκαλυπτήρια Αγάλματος του Ποδοσφαίρου «Κάστρος» στην Αγία Νάπα

Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2022
Το «Άγαλμα του Ποδοσφαίρου – Κάστρος» κοσμεί από την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου τον κεντρικό κυκλικό κυκλοφοριακό κόμβο της Αγίας Νάπας.

Πρόκειται για μια δημιουργία του καλλιτέχνη Πανίκου Σπανού που ετοιμάστηκε σε συνεργασία της ΚΟΠ και του Δήμου Αγίας Νάπας, με την ευκαιρία της διεξαγωγής του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Παίδων της UEFA K-17 το 2024 στην Κύπρο.

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έγιναν από τον πρόεδρο της ΚΟΠ Γιώργο Κούμα και το Δήμαρχο Αγίας Νάπας Χρίστο Ζαννέτου.
Το γλυπτό είναι αφιερωμένο στον αείμνηστο Γεώργιο Κατσούρη Κάστρο που υπηρέτησε για χρόνια το ποδόσφαιρο και το Δήμο Αγίας Νάπας, βάζοντας την σφραγίδα του στα κοινά της περιοχής.

Την εκδήλωση αποκαλυπτηρίων του αγάλματος, ακολούθησαν αγώνες ποδοσφαίρου στο Δημοτικό Στάδιο Αγίας Νάπας από παλαίμαχους ποδοσφαιριστές και ακαδημίες ομάδων που εδρεύουν στην περιοχή της Ελεύθερης Αμμοχώστου.

«Στην περιοχή της Ελεύθερης Αμμοχώστου γράφτηκαν χρυσές σελίδες στην ιστορία του Κυπριακού ποδοσφαίρου και το ποδόσφαιρο αποτελεί τρόπο ζωής για μικρούς και μεγάλους. Με αυτή την εκδήλωση,  αρχίζουμε επίσημα να μετράμε αντίστροφα για τη μεγάλη διοργάνωση που έχει αναλάβει η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου αλλά και η χώρα μας, την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Παίδων Κ-17 το 2024.

Στην προσπάθεια μας αυτή, έχουμε συμπαραστάτη το Δήμο Αγίας Νάπας. Η διοργάνωση της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Παίδων Κ-17 το 2024 αποτελεί ορόσημο για την Ομοσπονδία, την περιοχή της Ελεύθερης Αμμοχώστου και για την Κύπρο μας γενικότερα. Θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές. Δημιουργεί σε όλους μας επιπλέον κίνητρα για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το καλό του Κυπριακού ποδοσφαίρου, για το καλό των παιδιών μας», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας, για να προσθέσει:

«Αυτό το υπέροχο γλυπτό  φέρει, τιμής ένεκεν το όνομα του Γεώργιου Κατσούρη, του Κάστρου όπως τον γνωρίζαμε όλοι. Όσοι είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε τον αείμνηστο Κάστρο, αντιληφθήκαμε το μεγαλείο των ανθρώπων που προσφέρουν ανιδιοτελώς στην κοινότητα τους και στο ποδόσφαιρο, χωρίς να επιδιώκουν την προβολή και το προσωπικό όφελος. Ο Κάστρος ήταν αρχηγός της ενοποιημένης ομάδας της Αγίας Νάπας το 1990. Μετά την αποχώρηση του από την ενεργό δράση ανέλαβε την ευθύνη της οργάνωσης της Ακαδημίας του σωματείου, που λειτούργησε με πολύ μεγάλη επιτυχία για πρώτη φορά στην Αγία Νάπα. Εργαζόταν στο Δήμο Αγίας Νάπας και αποτελούσε υπόδειγμα τόσο στον επαγγελματικό του χώρο όσο και στα γήπεδα.  Με φάρο λοιπόν τον Κάστρο, την προσφορά του και την προσωπικότητα του, σφραγίζουμε σήμερα τη συνεργασία μας με το Δήμο Αγίας Νάπας».

«Σήμερα, επ’ ευκαιρίας της διοργάνωσης της τελικής φάσης του UEFA EURO 2024 ΠΑΙΔΩΝ Κ – 17 στην Κύπρο, εγκαινιάζουμε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου κ. Γιώργο Κούμα, το Γλυπτό «Άγαλμα Ποδοφαίρου - Κάστρος». Η πολυσήμαντη και υψηλού επιπέδου αθλητική διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2024, ανατέθηκε από την UEFA στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Διοργανώσεις τέτοιας εμβέλειας αποτελούν τιμή για το κυπριακό ποδόσφαιρο και την Κύπρο γενικότερα. Ως εκ τούτου, ο Δήμος Αγίας Νάπας θα σταθεί με κάθε τρόπο αρωγός και υποστηρικτής της ΚΟΠ και του προέδρου της κ. Γιώργου Κούμα» ανέφερε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρίστος Ζαννέττου, για να προσθέσει:

«Ο άλλοτε παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Γεώργιος Κατσούρη Κάστρος, το όνομα του οποίου φέρει το Δημοτικό Στάδιο του Δήμου μας και παράλληλα συνταυτίζεται με το νεοτοποθετηθέν γλυπτό «ΚΑΣΤΡΟΣ» που θα κοσμεί την είσοδο της πόλης, υπήρξε ένας από τους κορυφαίους και πιο προικισμένους Κύπριους ποδοσφαιριστές ο οποίος πέρασε όλη του τη ζωή στα γήπεδα είτε ως ποδοσφαιριστής, είτε ως προπονητής. Με το γλυπτό «Άγαλμα Ποδοσφαίρου Κάστρος», το οποίο φιλοτέχνησε ο εξαίρετος γλύπτης ΠανίκκοςΣπανός, τιμούμε παράλληλα όλους εκείνους οι οποίοι διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Αγίας Νάπας αλλά και της ευρύτερης Αμμοχώστου. Τιμούμε τους αείμνηστους συνδημότες μας Θωμά Τσοκκή, Παντελή Παντελή και όλους εκείνους οι οποίοι με τη δράση τους έχουν συνεισφέρει στην άνθιση του αθλητικού πνεύματος αλλά και της εδραίωσης του ποδοσφαίρου στον τόπο μας.

Τη σύλληψη της ιδέας για τοποθέτηση ενός τεχνουργήματος που θα καθοδηγεί το κοινό στο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου είχα μοιραστεί τον Φεβρουάριο του 2021 με τον γλύπτη του έργου κ. Πανίκκο Σπανό και τον αγαπητό φίλο και συνεργάτη κ. Κίκη Κωνσταντίνου οι οποίος με ενθουσιασμό με ενθάρρυνε να προχωρήσω στην υιοθέτηση αυτής της καινοτόμου ιδέας και παράλληλα στην υλοποίηση του έργου. Σήμερα με ιδιαίτερη υπερηφάνεια όλοι μαζί ολοκληρώνουμε την ιδέα αυτή σε συνεργασία με την ΚΟΠ που στήριξε την πρωτοβουλία καθώς επίσης συνείσφερε οικονομικά στην υλοποίηση του έργου / ( ανέλαβε εξολοκλήρου την επιχορήγηση του έργου). Μια συνεργασία η οποία επισφραγίζει την κοινή συμπόρευση των δύο μερών στον τομέα του αθλητισμού».