Επεξήγηση φάσεων και κανονισμών (11/05)

Πέμπτη, 11 Μαΐου 2023
Το Τμήμα Διαιτησίας της ΚΟΠ αναλύει και επεξηγεί φάσεις για καλύτερη κατανόηση των αποφάσεων των διαιτητών και του VAR , της εφαρμογής των κανονισμών διαιτησίας και του πρωτοκόλλου του VAR.

Να σημειωθεί πως οι φάσεις οι οποίες επεξηγούνται, αφορούν μόνο περιπτώσεις στις οποίες σωστά ή λανθασμένα έγινε ή δεν έγινε παρέμβαση από το VAR σε σχέση με τις αποφάσεις των διαιτητών, βάσει του πρωτοκόλλου του VAR.

Πιο κάτω, η επεξήγηση των φάσεων που προέκυψαν για την 7η αγωνιστική (A' όμιλος) και 9η και 10η αγωνιστική (Β' όμιλος) της Β' φάσης του Πρωταθλήματος Cyta.

ENGLISH VERSION AVAILABLE HERE


Καρμιώτισσα – Δόξα, 45ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή: Να συνεχιστεί το παιχνίδι.
VAR: Παρέμβαση – on field review – πέναλτι
Απόφαση διαιτητή μετά από on field review: Πέναλτι.
Επεξήγηση: Ο επιθετικός γίνεται κάτοχος της μπάλας στη μεγάλη περιοχή. Ο αμυντικός που ήταν πίσω του, ξεκάθαρα τον τραβά από τη φανέλα και τον ρίχνει στο έδαφος. Ο διαιτητής δεν αντιλήφθηκε την παράβαση και λανθασμένα είπε να συνεχιστεί το παιχνίδι. Έγινε έλεγχος της φάσης από το VAR το οποίο εντόπισε την παράβαση και σωστά έκανε παρέμβαση. Ο διαιτητής, μετά από on field review, ορθά άλλαξε την απόφαση του.
VIDEO ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ - ΔΟΞΑ, 45ο λεπτό

Καρμιώτισσα – Δόξα, 58ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή: Πέναλτι
VAR: Επιβεβαίωση απόφασης.
Επεξήγηση: Ο επιθετικός γίνεται κάτοχος της μπάλας στη μεγάλη περιοχή. Ο αμυντικός που ήταν πίσω του, ξεκάθαρα τον τραβά από τη φανέλα και τον ρίχνει στο έδαφος. Ο διαιτητής σωστά υπέδειξε πέναλτι. Το VAR αφού έκανε έλεγχο στη φάση, επιβεβαίωσε την απόφαση του διαιτητή και σωστά δεν έκανε παρέμβαση.
VIDEO ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ - ΔΟΞΑ 58ο λεπτό

Νέα Σαλαμίνα – Ανόρθωση, 81ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή: Τέρμα
VAR: Παρέμβαση, έλεγχος της φάσης – ακύρωση τέρματος για offside.
Απόφαση διαιτητή μετά τον έλεγχο στο VAR: Έμμεσο λάκτισμα – offside.
Επεξήγηση: Την στιγμή που συμπαίκτης του παίζει την μπάλα, ο επιθετικός που ήταν εκτός αγωνιστικού χώρου (βγήκε εκτός αγωνιστικού χώρου ασυναίσθητα ως συνέχεια της φάσης μετά που έπαιξε την μπάλα), επανέρχεται στον αγωνιστικό χώρο και έχει ενεργό συμμετοχή στη φάση, παίζοντας την μπάλα και στη συνέχεια, ο συμπαίκτης του σκοράρει. Ο βοηθός διαιτητής δεν αντιλήφθηκε την ξεκάθαρη παράβαση offside και ο διαιτητής λανθασμένα υπέδειξε τέρμα. Έγινε έλεγχος της φάσης από το VAR το οποίο σωστά έκανε παρέμβαση και το γκολ ακυρώθηκε ως offside.
Στη φάση αυτή  υπήρξε offside γιατί ο επιθετικός που ήταν εκτός αγωνιστικού χώρου (για σκοπούς offside ο ποδοσφαιριστής αυτός θεωρείται ότι ήταν στην γραμμή τέρματος) επανέρχεται στον αγωνιστικό χώρο και έχει ενεργό συμμετοχή στο παιχνίδι, πριν την επόμενη διακοπή του αγώνα ή πριν οι αμυνόμενοι παίξουν την μπάλα, διώχνοντας την εκτός της μεγάλης περιοχής. Ο επιθετικός ήταν σε θέση offside αφού δεν καλυπτόταν από δύο αντιπάλους.

VIDEO ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ - ΑΝΟΡΘΩΣΗ 81ο λεπτό

Ολυμπιακός – Καρμιώτισσα, 12ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή: Πέναλτι.
VAR: Επιβεβαίωση απόφασης – καμιά παρέμβαση.
Ορθή απόφαση: Παρέμβαση VAR – on field review – ακύρωση πέναλτι.
Επεξήγηση: Μετά που ο τερματοφύλακας έκανε απόκρουση, η μπάλα χτυπά στο έδαφος. Στη συνέχεια, ο επιθετικός και ο τερματοφύλακας προσπαθούν να φτάσουν στην μπάλα που είναι υπό διεκδίκηση. Μετά που ο επιθετικός ακουμπά την μπάλα με το πόδι του, ο επιθετικός και ο τερματοφύλακας συγκρούονται σαν φυσιολογική συνέχεια της κίνησης τους. Λανθασμένα ο διαιτητής έδωσε πέναλτι. Το VAR έκανε έλεγχο στη φάση και λανθασμένα δεν έκανε παρέμβαση.
Το VAR έπρεπε να κάνει παρέμβαση γιατί δεν υπήρξε παράβαση (οι ποδοσφαιριστές συγκρούστηκαν μεταξύ τους) και ο τερματοφύλακας δεν έκανε οποιαδήποτε κίνηση που συνιστά παράβαση.
VIDEO ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ 12ο λεπτό

Ακρίτας – ΑΕΛ, 85ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή: Πέναλτι – από τέρματος λάκτισμα (η μπάλα βγήκε εκτός αγωνιστικού χώρου στο ξεκίνημα της φάσης)
VAR: Επιβεβαίωση απόφασης – καμιά παρέμβαση.
Επεξήγηση: Μετά από εκτέλεση κόρνερ, η μπάλα βγαίνει εκτός αγωνιστικού χώρου στον αέρα, επιστρέφει στο γήπεδο και καταλήγει στη μεγάλη περιοχή. Ο επιθετικός παίζει την μπάλα με το κεφάλι. Ο τερματοφύλακας καθυστερημένα, κάνει έξοδο και χτυπά με τα δύο χέρια τον επιθετικό στο κεφάλι. Ο βοηθός διαιτητής, ακολουθώντας τη διαδικασία του VAR, καθυστερεί να σηκώσει τη σημαία και αμέσως μετά, ενημερώνει το διαιτητή ότι η μπάλα βγήκε εκτός αγωνιστικού χώρου. Ο διαιτητής σφυρίζει παράβαση του τερματοφύλακα. Μετά την ολοκλήρωση της φάσης, ο βοηθός διαιτητής σήκωσε τη σημαία και ο διαιτητής, ακολουθώντας ορθά το πρωτόκολλο του VAR, υπέδειξε από τέρματος λάκτισμα. Το VAR έκανε έλεγχο της φάσης και ορθά δεν έκανε παρέμβαση (δεν υπάρχει ξεκάθαρη απόδειξη ότι η μπάλα δεν βγήκε έξω) και ορθά επιβεβαιώνει την απόφαση του βοηθού διαιτητή. Μετά την ενημέρωση από το VAR, ο διαιτητής ορθά επαναρχίζει τον αγώνα με από τέρματος λάκτισμα.
VIDEO ΑΚΡΙΤΑΣ - ΑΕΛ, 85ο λεπτό

Ομόνοια – Απόλλων, 15ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή:
Να συνεχιστεί το παιχνίδι.
VAR: Παρέμβαση, on field review – πέναλτι για χέρι – offside στο ξεκίνημα της φάσης (παρέμβαση στον αντίπαλο).
Απόφαση διαιτητή μετά το on field review: Έμμεσο λάκτισμα – offside.
Επεξήγηση: Την στιγμή που ο ποδοσφαιριστής της Ομόνοιας εκτελεί το φάουλ, ο συμπαίκτης του με τον αριθμό 6 ήταν σε θέση offside και παρεμποδίζει τον αντίπαλο με τον αριθμό 25 (τον ακουμπά από πίσω). Στη συνέχεια, η μπάλα χτυπά στο χέρι του ποδοσφαιριστή του Απόλλωνα το οποίο ήταν σε μη φυσική θέση. Ο βοηθός διαιτητής και ο διαιτητής δεν αντιλήφθηκαν τις δύο παραβάσεις.
Έγινε έλεγχος της φάσης από το VAR το οποίο διαπίστωσε παράβαση για χέρι – πέναλτι αλλά και offside στο ξεκίνημα της φάσης. Ορθά έκανε παρέμβαση. Ο διαιτητής μετά από on field review, πήρε την ορθή απόφαση, συνεχίζοντας τον αγώνα με έμμεσο λάκτισμα λόγω του offside.
VIDEO ΟΜΟΝΟΙΑ - ΑΠΟΛΛΩΝ, 15ο λεπτό

Δόξα – ΕΝΠ, 37ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή: Πέναλτι.
VAR: Παρέμβαση, on field review – ακύρωση πέναλτι – όχι χέρι.
Απόφαση διαιτητή μετά από on field review: Ακύρωση πέναλτι.
Επεξήγηση: Ο διαιτητής έδωσε πέναλτι για χέρι, λανθασμένα. Το VAR έκανε έλεγχο και ορθά διαπίστωσε πως έπρεπε να παρέμβει αφού η μπάλα δεν ακούμπησε το χέρι του ποδοσφαιριστή.
VIDEO ΔΟΞΑ - ΕΝΠ 37ο λεπτό

Τελευταίες Ειδήσεις

Επόμενοι Αγώνες

Χορηγοί

Αχαιών 10 2413 - Έγκωμη Λευκωσία Κύπρος

Τηλ. : +357 22352341 , +357 77771606

Φαξ : +357 22590544

Ταχ. Διεύθυνση : Τ.Θ. 25071, 1306 - Λευκωσία Κύπρος

Ηλ. Ταχυδρομείο : info@cfa.com.cy

Copyright © 2018 CFA | Privacy policy - Terms of Use - Cookie Policy | Developed and Hosted by Change your consent