Επεξήγηση φάσεων και κανονισμών από το Τμήμα Διαιτησίας της ΚΟΠ (9η αγωνιστική)

Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2022
Το Τμήμα Διαιτησίας της ΚΟΠ συνεχίζει την ανάλυση και επεξήγηση φάσεων για καλύτερη κατανόηση των  αποφάσεων των διαιτητών και του VAR , της εφαρμογής των κανονισμών διαιτησίας και του πρωτοκόλλου του VAR.

Να σημειωθεί πως οι φάσεις οι οποίες επεξηγούνται, αφορούν μόνο περιπτώσεις στις οποίες σωστά ή λανθασμένα έγινε ή δεν έγινε παρέμβαση από το VAR σε σχέση με τις αποφάσεις των διαιτητών, βάσει του πρωτοκόλλου του VAR. 

*Η επεξήγηση των φάσεων είναι διαθέσιμη και στα αγγλικά, εδώ. EXPLANATION OF REFEREE / VAR DECISIONS

Για την 9η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Cyta, γίνεται επεξήγηση των ακόλουθων φάσεων:

Ακρίτας - ΑΕΛ, 67ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή
: Offside / όχι τέρμα
VAR: Επιβεβαίωση απόφασης για Offside
Επεξήγηση: Ο βοηθός διαιτητής και ο διαιτητής ακολούθησαν τη διαδικασία του VAR για περιπτώσεις Offside, καθυστέρησε ο βοηθός να σηκώσει τη σημαία και μετά την επίτευξη του τέρματος, υπέδειξε offside. Έγινε έλεγχος της φάσης από το VAR με την ορθή χρήση της γραμμής και της μεθόδου του τριγωνισμού και επιβεβαιώθηκε ορθά η απόφαση του διαιτητή, βάσει του πρωτοκόλλου του VAR. 



Νέα Σαλαμίνα - Πάφος F.C., 45ο λεπτό 
Αρχική απόφαση διαιτητή: Κόρνερ
VAR: Παρέμβαση VAR, On field review - πέναλτι  + offside
Απόφαση διαιτητή μετά το On field review: offside.
Επεξήγηση: Ο αμυντικός, προσπάθησε να σταματήσει την μπάλα με τάγκλιν και η μπάλα, μετά από κόντρα στο πόδι του, χτυπά καθαρά στο χέρι του το οποίο βρισκόταν σε αφύσικη θέση, αυξάνοντας τον όγκο του σώματος του. Ο διαιτητής δεν αντιλήφθηκε την παράβαση και έδωσε κόρνερ. Έγινε έλεγχος της φάσης από το VAR το οποίο εντόπισε καθαρή παράβαση για πέναλτι και επίσης, περίπτωση offside πριν την παράβαση, χρησιμοποιώντας ορθά την γραμμή του offside και τη μεθόδου του τριγωνισμού.
Βάσει του πρωτοκόλλου του VAR, σωστά έγινε παρέμβαση από το VAR και κλήθηκε ο διαιτητής σε on field review για να του δείξουν τις δύο φάσεις που δεν έγιναν αντιληπτές, το πιθανό πέναλτι και την περίπτωση offside.  Μετά το on field review, ο διαιτητής ορθά επανήρχισε τον αγώνα με έμμεσο λάκτισμα λόγω της παράβασης του offside. 
 
Ε.Ν.Παραλιμνίου - Ολυμπιακός,76ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητ
ή: Γκολ.
VAR: Επιβεβαίωση απόφασης / γκολ
Επεξήγηση: Μετά το άμεσο λάκτισμα, ο επιτιθέμενος ποδοσφαιριστής σκόραρε. Το VAR έκανε έλεγχο της φάσης για πιθανό χέρι από τον επιτιθέμενο ποδοσφαιριστή που πέτυχε το γκολ. Το VAR βρήκε ξεκάθαρη απόδειξη ότι η μπάλα χτύπησε στο χέρι του αμυνόμενου το οποίο βρισκόταν μπροστά από τον επιτιθέμενο ποδοσφαιριστή. Η μπάλα δεν χτύπησε στο χέρι του επιτιθέμενου ποδοσφαιριστή. Το VAR επιβεβαίωσε το τέρμα, ακολουθώντας σωστά το πρωτόκολλο του VAR. 
 
Δόξα - Άρης, 53ο λεπτό 
Αρχική απόφαση διαιτητή
: Να συνεχιστεί το παιχνίδι.
VAR: Παρέμβαση VAR, on field review - χέρι - πέναλτι + κόκκινη κάρτα.
Απόφαση διαιτητή μετά από on field review: Πέναλτι και κόκκινη κάρτα. 
Επεξήγηση: Ο αμυνόμενος ποδοσφαιριστής προσπαθεί να σταματήσει την μπάλα στην γραμμή τέρματος αλλά δεν έπαιξε την μπάλα με το πόδι με σωστό τρόπο και στη συνέχεια, έκανε επιπλέον κίνηση με το χέρι και ξεκάθαρα, βρήκε την μπάλα, η οποία πήγαινε προς το τέρμα με το χέρι. Ο διαιτητής δεν αντιλήφθηκε την παράβαση και είπε να συνεχιστεί το παιχνίδι. Έγινε έλεγχος της φάσης από το VAR και σωστά έγινε παρέμβαση, βάσει του πρωτοκόλλου του VAR. Ο διαιτητής, μετά από on field review, άλλαξε την αρχική του απόφαση και σωστά, υπέδειξε πέναλτι και κόκκινη κάρτα. 
Παράγοντες που λήφθηκαν υπόψη για παρέμβαση του VAR (για χέρι - πέναλτι και κόκκινη κάρτα):
-Επιπλέον κίνηση από τον αμυνόμενο ποδοσφαιριστή με το χέρι προς την μπάλα.
-Το χέρι ξεκάθαρα βρήκε την μπάλα.
-Στέρηση τέρματος στην αντίπαλη ομάδα λόγω παράβασης χεριού. 
 
ΑΕΚ - Καρμιώτισσα, 55ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή: Κόρνερ.
VAR: Παρέμβαση VAR, on field review - χέρι - πέναλτι.
Απόφαση διαιτητή μετά από on field review: Πέναλτι
Επεξήγηση: Ο αμυνόμενος ποδοσφαιριστής, μετά από άμεσο λάχτισμα, προσπάθησε να παίξει την μπάλα με το κεφάλι, χωρίς όμως να τα καταφέρει και μετά, έκανε επιπλέον κίνηση με το χέρι του, βρίσκοντας την μπάλα η οποία ξεκάθαρα, άλλαξε κατεύθυνση. Ο διαιτητής δεν αντιλήφθηκε τη φάση και έδειξε κόρνερ. Έγινε έλεγχος της φάσης από το VAR και βρήκε ξεκάθαρη απόδειξη για χέρι και σωστά έκανε παρέμβαση, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του VAR.  Ο διαιτητής, μετά από on field review,  άλλαξε την απόφαση του και σωστά υπέδειξε πέναλτι. 
Παράγοντες που λήφθηκαν υπόψη για παρέμβαση του VAR (χέρι)
-Το χέρι βρισκόταν σε αφύσικη θέση.
-Επιπλέον κίνηση με το χέρι.
-Η μπάλα ξεκάθαρα ακουμπά στο χέρι.
-Η μπάλα άλλαξε κατεύθυνση. 
   

Τελευταίες Ειδήσεις

Επόμενοι Αγώνες

Χορηγοί

Αχαιών 10 2413 - Έγκωμη Λευκωσία Κύπρος

Τηλ. : +357 22352341 , +357 77771606

Φαξ : +357 22590544

Ταχ. Διεύθυνση : Τ.Θ. 25071, 1306 - Λευκωσία Κύπρος

Ηλ. Ταχυδρομείο : info@cfa.com.cy

Copyright © 2018 CFA | Privacy policy - Terms of Use - Cookie Policy | Developed and Hosted by Change your consent