Άρθρο: Αλκοόλ και Αθλητής

Τρίτη, 28 Απριλίου 2020
Αλκοόλ και ο Αθλητής

*Άρθρο από τη διατροφολόγο των Εθνικών Ομάδων Νικολέτα Μιχαηλίδου

Το αλκοόλ καταναλώνεται σε όλο τον κόσμο, συνήθως σε ποσότητες μεγαλύτερες από το ότι συνιστάται. Είναι το ποτό που προτιμάται στις κοινωνικές συνεστιάσεις και σίγουρα αρέσει αρκετά και στους αθλητές.

Η Γερμανία θεωρείται η πρώτη χώρα στην κατανάλωση μπύρας και ακολουθεί η Τσεχία, η Δανία και η Αυστρία. Σε κρασί την πρωτιά έχουν οι Γάλλοι και ακολουθούν οι Ιταλοί, Πορτογάλοι και Αργεντινοί ενώ στα άλλα οινοπνευματώδη ποτά την πρωτιά έχει η Ουγγαρία και ακολουθεί η Πολωνία, η Τσεχία και η Ρουμανία.

Έρευνες έχουν δείξει πως ένα ποτό την ημέρα για την γυναίκα και ένα με δύο ποτά για τον άντρα έχουν ωφελήματα για την καρδιά και γενικά για την καλή υγεία. Αν όμως, η κατανάλωση αλκοόλ ξεπεράσει κατά πολύ αυτές τις ποσότητες τότε θα υπάρξουν κάποιες πολύ αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας και αυτό ισχύει και για τους αθλητές αφού επηρεάζει, τόσο την υγεία τους όσο και την απόδοση τους.

Ο μεταβολισμός του αλκοόλ γίνεται στο συκώτι. Οι οξείες συνέπειες από την μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι μια μικρή αύξηση των παλμών της καρδιάς, αίσθημα ζεστασιάς, και αδυναμία στους μυς. Επίσης το αλκοόλ είναι πλούσιο σε θερμίδες και έστω μια μέτρια καθημερινή κατανάλωση μπορεί να μας προσφέρει κάποια αύξηση βάρους.

Αν η κατανάλωση του αλκοόλ είναι υπερβολική τότε οι συνέπειες θα είναι σίγουρα πολύ πιο μεγάλες. Το συκώτι του ατόμου αρχίζει να αλλάζει και να γίνεται πιο μεγάλο. Ηπατίτιδα, ίνωσης, λίπος γύρω από το συκώτι (fatty liver) και κίρρωση του ήπατος είναι μερικές από τις σοβαρότερες συνέπειες που μπορούν να συμβούν στο συκώτι. Αν συμβούν όλα αυτά στο συκώτι τότε οι πιθανότητες αυτό το άτομο να έχει και πολλά διατροφικά προβλήματα είναι πολύ μεγάλες.

Συνήθως, τα άτομα που καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα αλκοόλ έχουν μειωμένη όρεξη για φαγητό πράγμα που χειροτερεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση τους, αφού δεν παίρνουν τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται.  

Ας δούμε όμως πως επηρεάζει τον αθλητή η κατανάλωση αλκοόλο.

υνήθως βλέπουμε αθλητές να καταναλώνουν αλκοόλ μετά από ένα αγώνα για να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν. Αν αυτή η κατανάλωση περιοριστεί σε 1-2 ποτά, τότε δεν φαίνεται να δημιουργείται πρόβλημα.

Αν όμως οι αθλητές ξεπεράσουν αυτές τις ποσότητες, τότε από έρευνές που έχουν γίνει προκύπτει πως το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την αναπλήρωση υδατάνθρακα  (να μην γίνει όπως πρέπει), να προκαλέσει πιθανή αφυδάτωση, ο αθλητές να μην μπορεί να καταναλώσει σωστά τα φαγητά που πρέπει τις επόμενες μέρες με αποτέλεσμα πάλι να μην γίνει σωστή αναπλήρωση. Επίσης, η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί πονοκεφάλους και όχι καλή συγκέντρωση στην επόμενη προπόνηση ενώ παράλληλα, υπάρχει και αυξημένη πιθανότητα για τραυματισμό.

Είναι σημαντικό λοιπόν για τον αθλητή να μην υπερβαίνει τις συστάσεις όσον αφορά την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνει, για να αποφύγει όλες αυτές τις αρνητικές συνέπειες.

Νικολέτα Μιχαηλίδου, M.S., R.D.
Κλινική και Αθλητική Διαιτολόγος/ Διατροφολόγος Εθνικών Ομάδων ΚΟΠ
 

Τελευταίες Ειδήσεις

Επόμενοι Αγώνες

Χορηγοί

Αχαιών 10 2413 - Έγκωμη Λευκωσία Κύπρος

Τηλ. : +357 22352341 , +357 77771606

Φαξ : +357 22590544

Ταχ. Διεύθυνση : Τ.Θ. 25071, 1306 - Λευκωσία Κύπρος

Ηλ. Ταχυδρομείο : info@cfa.com.cy

Copyright © 2018 CFA | Privacy policy - Terms of Use - Cookie Policy | Developed and Hosted by Change your consent