Κριτήρια UEFA: Απαραίτητος ο αυστηρός έλεγχος για σωστή διαχείριση και συνεχή βελτίωση

Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2020

Τα στοιχεία και η συστηματική και αυστηρή διαδικασία του ελέγχου κριτηρίων από μηχανισμούς της UEFA δείχνουν ότι το ποδόσφαιρο μας είναι σε καλύτερη κατάσταση, όμως χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και σωστή διαχείριση για να μην επιστρέψουμε στις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές του παρελθόντος.

Ο εκ των Αντιπροέδρων της ΚΟΠ και  Διευθυντής Εθνικού Σχεδίου Κριτηρίων Νίκος Νικολάου, κατά τη διάρκεια της ετήσιας παρουσίασης αναφορικά με τον Έλεγχο Αδειοδότησης Κριτηρίων UEFA 2020/2021, αναφέρθηκε σε σημαντικές ενότητες που αφορούν τα κριτήρια και τις αλλαγές τους, τονίζοντας παράλληλα και την βελτίωση της εικόνας μας στην UEFA.

Ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε για στοιχεία που προέκυψαν μέσα από τη διοργάνωση του πρόσφατου σεμιναρίου στη Λεμεσό σε συνεργασία της ΚΟΠ με την UEFA, για τα οικονομικά κριτήρια UEFA και το Financial Fair Play τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Από την εφαρμογή του μηναίου οικονομικού ελέγχου το 2013 η UEFA μας παρουσίασε σημαντικά στοιχεία που δείχνουν βελτίωση της εικόνας του ποδοσφαίρου μας. Έγινε μεγάλη προσπάθεια από τα σωματεία μας τόσο στον οργανωτικό τομέα όσο και στην οικονομική τους διαχείριση και είμαστε σε καλύτερη κατάσταση. Πρέπει και επιβάλλεται να συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς, γιατί η παρακολούθηση του μηχανισμού ελέγχου των κριτηρίων ΚΟΠ από την UEFA είναι και συστηματική και αυστηρή.

Περάσαμε με επιτυχία τη διαδικασία του ελέγχου ως Ομοσπονδία από το αρμόδιο τμήμα της UEFA και όπως και σε προηγούμενα χρόνια, είμαστε έτοιμοι να σας καθοδηγήσουμε σωστά και ενόψει της νέας διαδικασίας του ελέγχου. Όλοι είμαστε κάτω από αυστηρό έλεγχο και για οποιαδήποτε επεξήγηση, είμαστε στη διάθεση σας».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο κ. Νικολάου επισήμανε τη σημαντική αλλαγή που προκύπτει για το γυναικείο ποδόσφαιρο. Από φέτος η αδειοδότηση θα καλύψει και τις ομάδες που αγωνίζονται στο Πρωτάθλημα Γυναικών. Δόθηκαν κάποιες πληροφορίες ως προς το γενικό περίγραμμα και εφόσον ζητηθούν επιπρόσθετες διευκρινήσεις, θα διευθετηθεί ειδική συνάντηση με τις ομάδες γυναικών.

Τα Σωματεία ενημερώθηκαν επίσης για το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας ελέγχου κριτηρίων και μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020 θα πρέπει να καταθέσουν τα στοιχεία, ούτως ώστε να αρχίσει έγκαιρα η διαδικασία του ελέγχου από τις αρμόδιες επιτροπές της ΚΟΠ.

Στόχος της Ομοσπονδίας είναι η ολοκλήρωση του ελέγχου αρχές Μαΐου, για να μπορέσει ακολούθως  η Πρωτοβάθμια Επιτροπή να συνεδριάσει και να λάβει  τελικές αποφάσεις μέχρι τα μέσα του ίδιου μήνα.

Σημειώνεται ότι η παρουσίαση έγινε προς τα σωματεία της Ομοσπονδίας αλλά και σε όλα τα άτομα που συμμετέχουν στη διαδικασία του ελέγχου των κριτηρίων και κατά τη διάρκεια της, έγινε αναλυτική επεξήγηση σε δύο ενότητες για να ακολουθήσει κύκλος ερωτήσεων και διευκρινήσεων.

Ανάπτυξη και εκπαίδευση
Ο Τεχνικός Διευθυντής της ΚΟΠ Σάββας Κωνσταντίνου παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα Ανάπτυξης και εκπαίδευσης των Νέων ποδοσφαιριστών, που προστίθεται στο κεφάλαιο με τα Αθλητικά Κριτήρια με βελτιωμένο τρόπο ελέγχου.

Όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου, το πρόγραμμα που θα καταθέσουν τα σωματεία στην  Ομοσπονδία, θα αξιολογείται και θα επικυρώνεται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που καθορίζει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων, καθορίζει και τον αγωνιστικό σχεδιασμό των ομάδων αλλά και τον οικονομικό προγραμματισμό της.

Ο τρόπος ελέγχου βελτιώνεται και επίσης η κάθε ακαδημία θα κατηγοριοποιείται σε 3 κατηγορίες και θα ενημερώνεται ανάλογα η UEFA.

Ιατρικές εξετάσεις ποδοσφαιριστών
Για το κεφάλαιο που αφορά τις ιατρικές εξετάσεις των ποδοσφαιριστών, που παρουσιάζει κάποιες αλλαγές ως προς τη διαδικασία ελέγχου κριτηρίων, αναφέρθηκε εκτενώς ο Δρ. Δημήτρης Δημητρίου, μέλος της επιτροπής  Αθλητικών Κριτηρίων.

Όπως τονίστηκε, κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, θα γίνονται πιο τακτικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι από την αρμόδια Επιτροπή  Κριτηρίων.

Τελευταίες Ειδήσεις

Επόμενοι Αγώνες

Χορηγοί

Αχαιών 10 2413 - Έγκωμη Λευκωσία Κύπρος

Τηλ. : +357 22352341 , +357 77771606

Φαξ : +357 22590544

Ταχ. Διεύθυνση : Τ.Θ. 25071, 1306 - Λευκωσία Κύπρος

Ηλ. Ταχυδρομείο : info@cfa.com.cy

Copyright © 2018 CFA | Privacy policy - Terms of Use - Cookie Policy | Developed and Hosted by Change your consent