Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την εφαρμογή του VAR στην Κύπρο (Video)

Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020
Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την εφαρμοφή του VAR στο Πρωτάθλημα Cyta. Η εκπαίδευση αλλά και όλα τα δοκιμαστικά τεστ έχουν περάσει στο τελικό στάδιο ενώ τη Δευτέρα (23 Νοεμβρίου) έγινε στο "Τάσος Μάρκου" το επίσημο δοκιμαστικό τεστ το οποίο, έχει σταλεί στο αρμόδιο τμήμα της FIFA για αξιολόγηση. 

Το επίσημο δοκιμαστικό τεστ έγινε σε αγώνα στον οποίο συμμετείχαν ομάδες Παίδων της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου ενώ στη συνέχεια, έγινε πρακτική εξάσκηση κατά τη διάρκεια του αγώνα της Ένωσης με την Πάφο για την 11η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Cyta. Η εξάσκηση έγινε offline, δηλαδή, οι διαιτητές του αγώνα δεν είχαν οποιαδήποτε επικοινωνία με το VAR αφού ακόμη δεν έχει εγκριθεί η χρήση του στις διοργανώσεις μας. 

Το VAR στην Κύπρο θα λειτουργήσει με κινητές μονάδες που θα βρίσκονται έξω από τα Στάδια ενώ σε κάθε γήπεδο, θα υπάρχει οθόνη (monitor) στον αγωνιστικό χώρο που θα βλέπει τις φάσεις ο διαιτητής, όταν χρειάζεται. 

Το Πρωτόκολλο εφαρμογής του VAR, διέπουν οι ακόλουθες δώδεκα βασικές αρχές:

1. Η τεχνολογία βίντεο θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τη διόρθωση ξεκάθαρων σφαλμάτων και για σοβαρά περιστατικά που διέλαθαν της προσοχής των διαιτητών, σε καθορισμένες περιπτώσεις του αγώνα που επιδέχονται αλλαγή σε αποφάσεις: γκολ, πέναλτι/όχι πέναλτι, απευθείας κόκκινη κάρτα και λανθασμένη ταυτοποίηση (π.χ. ο διαιτητής παρατηρεί ή αποβάλει λάθος παίκτη).

2. Η τελική απόφαση θα λαμβάνεται πάντα από τον διαιτητή.

3. Οι Βίντεο Βοηθοί διαιτητές ΒΒΔ (VAR) είναι Διαιτητές αγώνα – κάθε πληροφορία των ΒΒΔ που παρέχεται στον διαιτητή θα αντιμετωπίζεται από τον διαιτητή με τον ίδιο τρόπο όπως και οι πληροφορίες που λαμβάνει από έναν βοηθό διαιτητή, επιπρόσθετο βοηθό διαιτητή ή τον τέταρτο διαιτητή.

4. Ο διαιτητής πρέπει πάντα να παίρνει μια απόφαση ανεξάρτητα από την ύπαρξη των ΒΒΔ, π.χ. ο διαιτητής δεν επιτρέπεται να δώσει «καμία απόφαση» και να παραπέμψει την κατάσταση στο VAR. Εάν ο διαιτητής αποφασίσει να μην διακόψει τον αγώνα για μία υποτιθέμενη παράβαση, η απόφαση (του να επιτρέψει την συνέχεια του αγώνα) μπορεί να επανεξεταστεί. Σε σπάνιες περιπτώσεις όπου δεν είναι καθαρό αν μια παράβαση τιμωρείται με παρατήρηση (κίτρινη κάρτα) ή με αποβολή (κόκκινη κάρτα) ή ποιος παίκτης πρέπει να τιμωρηθεί, ο διαιτητής μπορεί να συμβουλευθεί το VAR.

5. Η αρχική απόφαση που λαμβάνεται από τον διαιτητή δεν θα αλλάξει εκτός αν η ανασκόπηση του βίντεο δείξει ξεκάθαρα ότι η απόφαση ήταν ξεκάθαρα λανθασμένη.

6. Μόνο ο διαιτητής μπορεί να ξεκινήσει μια επανεξέταση. Ο ΒΒΔ ( και οι άλλοι διαιτητές του αγώνα) μπορούν μόνο, να προτείνουν μια επανεξέταση στον διαιτητή.

7. Όποια και αν είναι η διαδικασία επανεξέτασης , δεν θα υπάρχει πίεση χρόνου για ταχεία επανεξέταση καθώς η ακρίβεια είναι πιο σημαντική από την ταχύτητα.

8. Οι παίκτες και οι παράγοντες των ομάδων δεν θα πρέπει να περικυκλώνουν τον διαιτητή ή να προσπαθούν να επηρεάσουν όταν μια απόφαση επανεξετάζεται, την διαδικασία επανεξέτασης ή την τελική απόφαση. Παίκτης που χρησιμοποιεί το σήμα της ανασκόπησης θα παρατηρείται με κίτρινη κάρτα.

9. Για την διασφάλιση της διαφάνειας ο διαιτητής κατά την διάρκεια της επανεξέτασης θα πρέπει να παραμένει όσο είναι δυνατόν ‘’ορατός’’.

10. Εάν το παιχνίδι συνεχίζεται μετά από ένα περιστατικό που λίγο αργότερα επανεξετάζεται, οποιαδήποτε πειθαρχική ενέργεια που έχει παρθεί ή που απαιτείται κατά την περίοδο μεταξύ του περιστατικού και της επανεξέτασης δεν θα ακυρώνεται. Ακόμα και αν η αρχική απόφαση αλλάξει (εκτός μίας παρατήρησης σε σταμάτημα υποσχόμενης επίθεσης ή αποβολής σε προφανή ευκαιρία επίτευξης τέρματος).

11.Υπάρχει μια μέγιστη περίοδος πριν και μετά από ένα περιστατικό το οποίο μπορεί να επανεξεταστεί.

12.Το πρωτόκολλο VAR, όσο περισσότερο γίνεται , συμμορφώνεται με τις αρχές και τη φιλοσοφία των Κανονισμών του Παιχνιδιού.

Δείτε στο πιο κάτω video, πλάνα από την χθεσινό δοκιμαστικό στο Παραλίμνι καθώς και κάποιες επεξηγήσεις από τον VAR Project Manager της ΚΟΠ Στέλιο Ποταμίτη.