Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ μίλησε στους διαιτητές πριν την έναρξη του Σεμιναρίου Διαιτησίας

Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2020
Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας χαιρέτησε το πρωί την έναρξη του Ετήσιου Σεμιναρίου Διαιτησίας για διαιτητές και βοηθούς διαιτητές Κατηγορίας Elite καθώς και για τους υποσχόμενους διαιτητές και βοηθούς διαιτητές Β’ Κατηγορίας.

O κ. Κούμας τονισε την στήριξη του προς τους Κύπριους διαιτητές και τους ζήτησε να καταβάλουν την κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να περνούν απαρατήρητοι από τους αγώνες και να εξαλείψουν την προκατάληψη, με πράξεις και όχι με λόγια. Επανέλαβε δε, αυτό που είχε αναφέρει στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση, ότι δηλαδή το νέο Πρωτάθλημα θα αρχίσει με Κύπριους διαιτητές. 

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ ανακοίνωσε τη συμφωνία με το Σέρβο πρώην διεθνή διαιτητή Milorad Mazic ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα στη διαιτησία μας και θα επικεντρωθεί στον τομέα της εκπαίδευσης διαιτητών και της αξιολόγησης της επίδοσης.


Αναλυτικα η ομιλία του Προέδρου της ΚΟΠ στην έναρξη του σεμιναρίου διαιτησίας:
 
Αγαπητοί φίλοι,

Το καλοκαιρινό σεμινάριο διαιτησίας αποτελεί διαχρονικά ένα σημαντικό σταθμό για την κάθε ποδοσφαιρική χρονιά. Όπως και οι ποδοσφαιρικές ομάδες, έτσι και οι διαιτητές, προετοιμάζονται για τη νέα πρόκληση, η οποία ιδιαίτερα αυτή τη χρονιά, έχει σημαντικές ιδιομορφίες. Εν μέσω νέας έξαρσης θα έλεγα του κορωνοϊού, είμαστε αναγκασμένοι να προετοιμαστούμε κατάλληλα και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, να παρουσιάσουμε τη δική μας ομάδα σε όσο το δυνατό καλύτερο επίπεδο και ετοιμότητα.

Η προετοιμασία και η εκπαίδευση των διαιτητών αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι στους σχεδιασμούς της Ομοσπονδίας και επίσης ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι στον προϋπολογισμό.

Όλα αυτά τα χρόνια η ΚΟΠ έχει επενδύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό στη διαιτησία, γι’ αυτό και δικαιούμαστε να έχουμε απαιτήσεις από εσάς. Δεν είναι η πρώτη φορά που σας το λέω, αλλά δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω. Είμαστε έτοιμοι, εκεί και όπου είναι δυνατό να σας στηρίξουμε και να αποδεχθούμε κακές στιγμές ή ακόμη και λάθη. Αυτό που δεν πρόκειται να δεχθούμε ποτέ είναι τα επαναλαμβανόμενα λάθη και σίγουρα αυτά που θεωρούμε ότι έχουν πρόθεση.

Αν ήθελα να μηδενίσω το έργο και την προσφορά σας δεν θα ήμουν εδώ σήμερα. Αντίθετα πιστεύω στις ικανότητές σας και θεωρώ ότι μπορεί αυτή η ομάδα, μαζί με νέο αίμα, να αποτελέσει μια  αξιόμαχη ομάδα του Πρωταθλήματος, την ομάδα των διαιτητών.

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσουμε τον μηχανισμό προετοιμασίας και ορθής αξιολόγησης των διαιτητών συμπεριλαμβανομένου και της ανάδειξης νέων διαιτητών έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με τον Σέρβο πρώην διεθνή διαιτητή Milorad Mazic. Η πλούσια εμπειρία του σε αγώνες υψηλού επιπέδου της UEFA και της FIFA, όπως σε τελικούς αγώνες Champions League και Super Cup της UEFA, τον καθιστούν ως μια αξιόλογη και σημαντική παρουσία στο κομμάτι της διαιτησίας μας. Ο κ. Mazic θα επικεντρωθεί στον τομέα της εκπαίδευσης διαιτητών και της αξιολόγησης της επίδοσης.



Αγαπητοί φίλοι,

Θέλω να απευθυνθώ ιδιαίτερα στους παλαιότερους και να τους ζητήσω να κάνουν τη δική τους αυτοκριτική.

Αυτοί θα αποτελέσουν τα παραδείγματα για τους διαιτητές που έρχονται. Αυτοί, παράλληλα, θα φορτωθούν το άγχος και την ευθύνη για να μας βγάλουν ασπροπρόσωπους. Δεν ζητώ τίποτε περισσότερο από αυτό που μπορείτε να κάνετε. Θέλω να περνάτε απαρατήρητοι στο γήπεδο. Θέλω να εργαστούμε μαζί για να σταματήσει η προκατάληψη, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη.

Προς αυτή την κατεύθυνση και με ένα τεράστιο κόστος που θα κληθούμε να επωμιστούμε, εισάγουμε στο κυπριακό ποδόσφαιρο το VAR.  Ένα πολύ καλό εργαλείο που θα στηρίξει το διαιτητή μέσα στο γήπεδο και κυρίως εκεί που είναι δυνατό να διορθώσει λάθη ή παραλείψεις. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τον διαιτητή.



Σήμερα ο κάθε διαιτητής θα κληθεί να υπογράψει τον Κώδικα Δεοντολογίας που συστάθηκε από το Τμήμα Διαιτησίας. Σας ζητώ με την υπογραφή αυτού του Κώδικα να καταθέσετε έντιμα και με αξιοπρέπεια την δέσμευση σας να ανταποκριθείτε στις δικές μας προσδοκίες αλλά και ο καθένας στους στόχους του. Σήμερα θα υπογράψουμε ένα συμβόλαιο τιμής που σας καλώ να το τηρήσετε κατά γράμμα.

Αγαπητοί φίλοι,

Όπως έχω ήδη ανακοινώσει κατά τη διάρκεια της προχθεσινής Γενικής Συνέλευσης ξεκινάμε τη φετινή σεζόν μόνο με Κύπριους διαιτητές. Θέλω πραγματικά να μας πείσετε ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε άλλες σκέψεις.

Να ξέρετε όμως ότι η απόδοση σας θα αξιολογείται σε κάθε αγωνιστική και αν και εφόσον χρειαστεί θα λάβουμε αποφάσεις προς όφελος κυρίως του Κυπριακού ποδοσφαίρου.

Μπροστά στη νέα σεζόν επικαλούμαι τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα σας. Σας καλώ να ανατρέψουμε την αρνητική εικόνα και όλοι μαζί να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Θέλουμε πραγματικά η ομάδα των Κύπριων διαιτητών να δείξει τι αξίζει και μέχρι πού μπορεί να φτάσει.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίας του σεμιναρίου σας.  

Τελευταίες Ειδήσεις

Επόμενοι Αγώνες

Χορηγοί

Αχαιών 10 2413 - Έγκωμη Λευκωσία Κύπρος

Τηλ. : +357 22352341 , +357 77771606

Φαξ : +357 22590544

Ταχ. Διεύθυνση : Τ.Θ. 25071, 1306 - Λευκωσία Κύπρος

Ηλ. Ταχυδρομείο : info@cfa.com.cy

Copyright © 2018 CFA | Privacy policy - Terms of Use - Cookie Policy | Developed and Hosted by Change your consent