Grassroots 2020-21: Η νέα δομή, οι καινοτομίες και τα κίνητρα

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020
Σε σημερινή Συνέντευξη Τύπου, η ΚΟΠ παρουσίασε τη νέα δομή,  τις καινοτομίες και τα κίνητρα των παιδικών Πρωταθλημάτων Grassroots της ποδοσφαιρικής περιόδου 2020-2021.

Παρόντες στη Συνέντευξη Τύπου ήταν μεταξύ άλλων οι Ομοσπονδιακοί Προπονητές Μαρίνος Σατσιάς, Γιώτης Εγκωμίτης και Σάσα Γιοβάνοβιτς καθώς και Υπεύθυνοι / Τεχνικοί Διευθυντές Ακαδημιών.

Με σύνθημα  «Ζούμε τη Χαρά του Ποδοσφαίρου» η ΚΟΠ διοργανώνει και φέτος Παιδικά Πρωταθλήματα για παιδιά από πέντε μέχρι 14 ετών.

Καλωσόρισμα απηύθυνες ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Πρωταθλημάτων Νέων και Grassroots της ΚΟΠ Γιώργος Φαντάρος.

«Η ΚΟΠ ως η μόνη διεθνώς αναγνωρισμένη Ποδοσφαιρική αρχή στην Κύπρο και έχοντας την ευθύνη και αρμοδιότητα για την προστασία και ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην χώρα μας, ως επίσης την διοργάνωση και διεξαγωγή των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, έχει υιοθετήσει και ακολουθήσει τις πολιτικές της UEFA και της FIFA η οποίες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο θεσμό του Grassroots» ανέφερε ο κ. Φαντάρος, για να προσθέσει:

«Η φιλοσοφία του Grassroots, είναι να δοθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να παίζει ποδόσφαιρο και η προτεραιότητα μας είναι να φέρουμε κοντά όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο διαμέσου του ποδοσφαίρου. Βασικός σκοπός των πρωταθλημάτων Grassroots  είναι να δώσουν τη δυνατότητα σε χιλιάδες παιδιά, αλλά και σε άλλες κοινωνικές ομάδες με ιδιαίτερα γνωρίσματα και χαρακτηριστικά όπως π.χ. άτομα με μειωμένες φυσικές ικανότητες (τυφλοί), βετεράνοι ποδοσφαιριστές αλλά και άτομα όπως οι τρόφιμοι σωφρονιστικών ιδρυμάτων,  να ασχοληθούν με το αγαπημένο τους άθλημα, το ποδόσφαιρο».



Στη συνέχεια, o κ. Φαντάρος αναφέρθηκε στους πέντε βασικούς παράγοντες της επιτυχημένης διοργάνωσης Πρωταθλημάτων στις Παιδικές ηλικίες:

1. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι - ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, τεχνικού επιπέδου, κουλτούρας,  γλώσσας ή θρησκείας. 
2. Αίσθημα ασφάλειας - Προστασία του παιδιού από φυσικά και συναισθηματικά τραύματα.  Ένα παιδί που δεν αισθάνεται ασφαλές, δύσκολα θα είναι ευτυχισμένο και θα απολαύσει τις δραστηριότητες
3. Αίσθημα ότι είναι «καλός παίχτης - Κάθε παιδί πρέπει να νιώθει ικανό.  Για αυτό το λόγο, τα παιδιά πρέπει πάντα να ενθαρρύνονται, δίνοντας έμφαση στα καλά σημεία αντί στα κακά.
4.Το κάθε παιδί να έχει το αίσθημα ότι ανήκει σε σύνολο - Να είναι μέλος του συνόλου και να νιώθουν αποδεκτοί από την ομάδα είναι σημαντικό για τα παιδιά.
5. Το κάθε παιδί να νιώθει σημαντικό.



Καταλήγοντας, ο κ. Φαντάρος ανέφερε:
«Στις διοργανώσεις Grassroots, στόχος είναι να καλλιεργήσουμε  μεταξύ των παιδιών αξίες και χαρακτηριστικά όπως ο αλληλοσεβασμός, η αξία της ομαδικής δουλειάς,  η αξία που έχει η προσπάθεια για να πετύχουμε τους στόχους μας καθώς και η αγάπη προς το άθλημα του ποδοσφαίρου. Μέσα από τα Grassroots, δεν θα προκύψουν μόνο οι αυριανοί ποδοσφαιριστές αλλά και οι αυριανοί φίλαθλοι,  προπονητές, διαιτητές, παράγοντες και γενικότερα άτομα που θα πλαισιώσουν το άθλημα του ποδοσφαίρου.

Η Ομοσπονδία, αναλύοντας την πολύ δύσκολη και ιδιόμορφη περσινή χρονιά, αλλά και βλέποντας και αξιολογώντας πολύ σοβαρά κάποιες ενέργειες που δυστυχώς επηρεάζουν αρνητικά την αναπτυξιακή της πολιτική όπως αυτή υλοποιείται μέσα από τα αναπτυξιακά της πρωταθλήματα Παίδων, αποφάσισε να υιοθετήσει μια σειρά από μέτρα που αφορούν τις φετινές μας διοργανώσεις.

Μέτρα και καινοτομίες που παράλληλα και ταυτόχρονα, έχουν σκοπό και στόχο να υπάρξει μια συνεχής βελτίωση και ανάπτυξη των παιδιών που θα θελήσουν να συνεχίσουν την ασχολία τους με το αγαπημένο τους άθλημα το ποδόσφαιρο, λαμβάνοντας μέρος μελλοντικά, και στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα Παίδων της ομοσπονδίας».



Ο Διευθυντής των Παιδικών Πρωταθλημάτων Grassroots Χάρης Κυρίλλου έκανε μια ιστορική αναδρομή στις διοργανώσεις Grassroots στην Κύπρο.

Η ΚΟΠ διοργανώνει Παιδικό Ποδόσφαιρο σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθυντήριες γραμμές της ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ από το 2007. Για 13 χρόνια η πορεία του Ποδοσφαίρου Grassroots στην Κύπρο είναι συνεχώς ανοδική.

Η αρχή έγινε πριν 13 χρόνια με ολιγοήμερα τουρνουά με 100 παιδιά. Σήμερα, η ΚΟΠ διοργανώνει 55 διαφορετικά Πρωταθλήματα, δύο διαφορετικών δυναμικοτήτων για παιδιά από 5 ως 13 ετών σε όλες τις πόλεις.  

Διοργανώνονται 260 αγώνες κάθε εβδομάδα (1000 το μήνα περίπου) με τη σεζόν να έχει διάρκεια επτά μήνες. Συμμετέχουν 7000 παιδιά.

Συγκριτικά και με βάση τη αναλογία του πληθυσμού της χώρας μας, η ΚΟΠ έχει ένα από τα καλύτερα προγράμματα Παιδικού Ποδοσφαίρου Grassroots στη Ευρώπη και αποτελεί παράδειγμα για άλλες χώρες παρόμοιες με εμάς.

Τα Πρωταθλήματα Grassroots αποτελούν τη μεγαλύτερη από πλευράς συμμετοχής διοργάνωση της ΚΟΠ και το  μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της χώρας.
Για τα Πρωταθλήματα αυτή η ΚΟΠ καλύπτει όλα τα έξοδα διεξαγωγής τους, όπως το κόστος των γηπέδων (μισθώνονται 30 αθλητικοί χώροι σε όλη την Κύπρο), των Πρώτων Βοηθών, των Επαρχιακών Επιτηρητών και των διαιτητών. Επίσης, παραχωρείται αθλητικό υλικό σε στις ομάδες.
Ο προϋπολογισμός για κάλυψη όλων των πιο πάνων εξόδων πλησιάζει το μισό εκατομμύριο ευρώ το χρόνο.



Ο Τεχνικός Διευθυντής της ΚΟΠ Σάββας Κωνσταντίνου ανέλυσε στη συνέχεια τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας σε σχέση με τη διοργάνωση των Παιδικών Πρωταθλημάτων.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου, τα Πρωταθλήματα θα αρχίσουν στις 24 Οκτωβρίου. Οι εγγραφές ολοκληρώνονται στις 9 Οκτωβρίου.  

Μέσα από τις συζητήσεις που έγιναν από τις συναντήσεις της ΚΟΠ με τις Ακαδημίες, έχει αποφασιστεί η δημιουργία νέας ηλικιακής κατηγορίας πρωταθλήματος, Grassroots K14 για τα παιδιά που δεν θα αγωνιστούν στα Παγκύπρια και στα Προαιρετικά Πρωταθλήματα Κ14 της ΚΟΠ.

Από φέτος θα γίνει αλλαγή στη δομή διεξαγωγής του Πρωταθλήματος ούτως ώστε οι  πλείστες ομάδες των ακαδημιών να αγωνίζονται σε ένα αθλητικό χώρο με στόχο να αποφευχθούν οι μετακινήσεις. Θα υπάρχει σταθερό πρόγραμμα δύο εβδομάδων, για ομαλή λειτουργία των πρωταθλημάτων. Επίσης προκηρύσσετε Πρωτάθλημα 3ης ταχύτητας για παιδιά που χρειάζονται περισσότερη προσαρμογή.

Τα πλεονεκτήματα για τα παιδιά, τους γονείς και τις ακαδημίες από τη συμμετοχή τους στα πρωταθλήματα Grassroots της ΚΟΠ είναι πολλά.

Όπως για παράδειγμα ότι  με την εγγραφή του παιδιού στο Πρωτάθλημα Grassroots παίρνει αυτόματα διεθνή εγγραφή μέσο του FIFA Registration. Το ποδοσφαιρικό ιστορικό του κάθε ποδοσφαιριστή καταγράφετε στο ηλεκτρονικό αρχείο της ΚΟΠ και ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει καταγραφή του προφίλ του ποδοσφαιριστή είτε για τις ανάγκες εισδοχής σε αθλητικά σχολεία είτε για απόκτηση υποτροφιών.

Από φέτος, θα γίνονται επαρχιακές εκπαιδευτικές προπονήσεις σε παιδιά που αγωνίζονται στις ηλικίες Κ13 και Κ12 από τους Ομοσπονδιακούς μας προπονητές με σκοπό να γίνει αναγνώριση και καταγραφή των ταλέντων, από όσο πιο νωρίς μπορούμε, για σκοπούς των κλήσεων στις Εθνικές Ομάδες.

Επιπλέον, από φέτος θα επιχορηγεί όλες τις Ακαδημίες που θα συμμετέχουν στα Παιδικά Πρωταθλήματα Grassroots, ούτως ώστε να τις βοηθήσει να αναπτυχθούν περεταίρω προς όφελος της εκπαίδευσης των παιδιών.

Δικαίωμα στην επιχορήγηση θα έχουν οι Ακαδημίες που συμμετέχουν μόνο στα Παιδικά Πρωταθλήματα Grassroots της ΚΟΠ. Ακαδημία που θα συμμετέχει έστω και μια ομάδα, σε οποιαδήποτε πρωταθλήματα εκτός ΚΟΠ, δεν θα επωφελείται της χορηγίας. Το ποσό της χορηγίας που θα διαμοιραστεί στις Ακαδημίες αναλόγως της συμμετοχής τους στη διοργάνωση θα ξεπεράσει τις 120.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, ο κ. Κωνσταντίνου ανέλυσε τις τροποποιήσεις και τους κανονισμούς που αφορούν τις Προκηρύξεις όλων των Πρωταθλημάτων της, κυρίως αυτών των Νέων και Παίδων, όπως ψηφίστηκαν από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Συγκεκριμένα έχουν ψηφιστεί οι πιο κάτω κανονισμοί:

1. Από την αγωνιστική Περίοδο 2021/2022 Ποδοσφαιριστής για να έχει δικαίωμα συμμετοχής στα Elite Πρωταθλήματα Κ14 της ΚΟΠ θα πρέπει να έχει αγωνιστεί τουλάχιστον ένα (1) χρόνο στα παιδικά πρωταθλήματα Grassroots της ΚΟΠ ( Τα παιδιά ηλικίας 2008  που θα είναι Κ13 φέτος θα πρέπει να αγωνίστηκαν στα Πρωταθλήματα Grassroots ΚΟΠ τουλάχιστον ένα (1) χρόνο  για να μπορούν το 2021 να παίξουν στα Ελίτ Κ14.  Παιδιά ηλικίας 2008 που αγωνίζονταν σε άλλα πρωταθλήματα εκτός ΚΟΠ, θα πρέπει να κάνουν εγγραφή και να αγωνιστούν στο Grassroots τουλάχιστον ένα χρόνο για να εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους στα Πρωταθλήματα ΚΟΠ από το 2021.

2. Από την Αγωνιστική Περίοδο 2022/2023 Ποδοσφαιριστής για να έχει δικαίωμα συμμετοχής στα Elite Πρωταθλήματα Κ14 της ΚΟΠ θα πρέπει να έχει αγωνιστεί τουλάχιστον δύο (2) χρόνια  στα παιδικά πρωταθλήματα Grassroots της ΚΟΠ (Τα παιδιά ηλικίας 2009  που θα είναι Κ12 φέτος θα πρέπει να αγωνιστούν στα Πρωταθλήματα Grassroots ΚΟΠ τουλάχιστον δύο (2) χρόνια για να μπορούν το 2022 να παίξουν στα Ελίτ Κ14.  Παιδιά ηλικίας 2009 που αγωνίζονταν σε άλλα πρωταθλήματα εκτός της ΚΟΠ, θα πρέπει από φέτος να κάνουν εγγραφή και να αγωνιστούν στο Grassroots για τουλάχιστον 2 χρόνια ούτως ώστε  να εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους στα Ελιτ Πρωταθλήματα ΚΟΠ από το 2022.

3. Από την Αγωνιστική Περίοδο 2023/2024 Ποδοσφαιριστής για να έχει δικαίωμα συμμετοχής στα Elite Πρωταθλήματα Κ14 της ΚΟΠ θα πρέπει να έχει αγωνιστεί τουλάχιστον τρία (3) χρόνια  στα παιδικά πρωταθλήματα Grassroots  της ΚΟΠ ( Τα παιδιά ηλικίας 2010 που θα είναι Κ11 φέτος θα πρέπει να αγωνιστούν στα Πρωταθλήματα Grassroots ΚΟΠ τουλάχιστον τρία (3) χρόνια για να μπορούν το 2023 να παίξουν στα ελίτ Κ14.  Παιδιά ηλικίας 2010 που αγωνίζονταν σε άλλα πρωταθλήματα εκτός ΚΟΠ,  θα πρέπει φέτος να κάνουν εγγραφή και να αγωνιστούν στο Grassroots για να εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους στα Ελίτ Πρωταθλήματα ΚΟΠ από το 2023.

Όπως καταλαβαίνετε, ειδικά τα παιδιά ηλικίας 2008,2009 και 2010 θα πρέπει να επιλέξουν από φέτος αν θα αγωνιστούν στα ελίτ πρωταθλήματα της ΚΟΠ.

4. Προπονητές κάτοχοι Διπλωμάτων UEFA License που είναι Προπονητές σε Πρωταθλήματα στην Κύπρο μη εγκεκριμένα από την ΚΟΠ, δεν έχουν δικαίωμα να δηλωθούν ταυτόχρονα, σε οποιοδήποτε Πρωτάθλημα (ανεξαρτήτως Κατηγορίας και επιπέδου) της ΚΟΠ.

Όλοι οι κανονισμοί έχουν άμεση ισχύ.

Τελευταίες Ειδήσεις

Επόμενοι Αγώνες

Χορηγοί

Αχαιών 10 2413 - Έγκωμη Λευκωσία Κύπρος

Τηλ. : +357 22352341 , +357 77771606

Φαξ : +357 22590544

Ταχ. Διεύθυνση : Τ.Θ. 25071, 1306 - Λευκωσία Κύπρος

Ηλ. Ταχυδρομείο : info@cfa.com.cy

Copyright © 2018 CFA | Privacy policy - Terms of Use - Cookie Policy | Developed and Hosted by Change your consent