Έρευνα δείχνει πως το ποδόσφαιρο ενισχύει την αυτοπεποίθηση των κοριτσιών

Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2019
Η αυτοπεποίθηση των κοριτσιών και των νεαρών γυναικών που παίζουν ποδόσφαιρο, βρίσκεται σε πιο ψηλά επίπεδα από τα κορίτσια που δεν ασχολούνται με το άθλημα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από μεγάλη έρευνα της UEFA που έγινε στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας της για την ανάπτυξη του Γυναικείου Ποδοσφαίρου στην Ευρώπη. 

Πρόκειται για μία εξειδικευμένη έρευνα που αποσκοπούσε στην διερεύνηση και κατανόηση της σχέσης που υπάρχει μεταξύ του ποδοσφαίρου και της θετικής σκέψης στην ψυχολογική και συναισθηματική κατάσταση των κοριτσιών και των νέων γυναικών στην Ευρώπη.

Η έρευνα έλαβε υπόψη την επίδραση που έχει το ποδόσφαιρο στην αυτοπεποίθηση, στην αυτοεκτίμηση, στην ευεξία, στα συναισθήματα της ενότητας, στα κίνητρα και στις δεξιότητες και συγκρίνει αυτά τα αποτελέσματα με άλλα δημοφιλή αθλήματα.

Tο δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 4128 κορίτσια και νεαρές γυναίκες ηλικίας 13 ετών και άνω από 6 χώρες της Ευρώπης με διαφορετική φιλοσοφία και κουλτούρα αναφορικά με το γυναικείο ποδόσφαιρο: Δανία, Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία, Πολωνία και Τουρκία.

Μέσα από τα αποτελέσματα της έρευνας, προέκυψε το ηχηρό μήνυμα ότι ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής τους και το στάδιο που διανύουν στο παιχνίδι, τα κορίτσια που παίζουν ποδόσφαιρο διαθέτουν πιο ισχυρή αυτοπεποίθηση σε αντίθεση με τα κορίτσια που δεν ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Επιπλέον, τα κορίτσια που παίζουν ποδόσφαιρο νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά, εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση από τα κορίτσια που ασχολούνται με άλλα αθλήματα.

Αναλυτικότερα τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:
•Το 80% των κοριτσιών που συμμετέχουν σε μια ποδοσφαιρική ομάδα έχουν μεγαλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση σε σύγκριση με τα κορίτσια που ασχολούνται με κάποιο άλλο άθλημα (το ποσοστό ανήλθε στο 74%).

•Το 54% των κοριτσιών συμφώνησαν «ανησυχώ λιγότερο για το τι σκέφτονται οι άλλοι για μένα ως αποτέλεσμα του αθλήματος μου» σε σύγκριση με το 41% εκείνων που ασχολούνται με άλλα αθλήματα.

•Το 58% των κοριτσιών ηλικίας 13-17 ετών που ερωτήθηκαν, δήλωσαν ότι έχουν ξεπεράσει το πρόβλημα έλλειψης αυτοπεποίθησης ως αποτέλεσμα του ποδοσφαίρου, σε σχέση με το 51% των κοριτσιών που παίζουν άλλα αθλήματα.

•Το 48% δήλωσε ότι έχει περισσότερη αυτοσυγκέντρωση ως αποτέλεσμα του ποδοσφαίρου, σε σύγκριση με το 40% εκείνων που παίζουν άλλα αθλήματα.

Συνοπτικά, η έρευνα παρέχει κάποιες ενθαρρυντικές ιδέες για ένα άθλημα το οποίο πρόκειται να έχει τεράστια ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.

Η σύμβουλος του γυναικείου ποδοσφαίρου της UEFA Nadine Kessler δήλωσε: «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα κορίτσια που παίζουν ποδόσφαιρο έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε σχέση με τα κορίτσια που δεν ασχολούνται με το άθλημα, κάτι που μεγαλώνοντας, θα τις βοηθήσει και σε άλλες πτυχές της ζωής τους.

Είμαι βέβαιη ότι μπορούμε να αλλάξουμε τις αντιλήψεις και να το κάνουμε διασκεδαστικό για τα κορίτσια για να παίξουν ποδόσφαιρο. Εάν κατορθώσουμε να το επιτύχουμε, θα προχωρήσουμε στην επίτευξη του στόχου μας που είναι να κάνουμε το ποδόσφαιρο το πρώτο αθλήματα στην επιλογή για τα κορίτσια σε όλη την Ευρώπη».

Από τότε που η UEFA ξεκίνησε το πρόγραμμα ανάπτυξης του γυναικείου ποδοσφαίρου το 2010, το άθλημα έχει επεκταθεί σε όλα τα επίπεδα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στις περισσότερες από τις 55 Ομοσπονδίες μέλη της UEFA το άθλημα έχει βελτιωθεί σημαντικά και βελτίωση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Η έρευνα αναλυτικά:
https://www.uefa.com/MultimediaFiles/Download/EuroExperience/Women/General/02/47/04/27/2470427_DOWNLOAD.pdf

Τελευταίες Ειδήσεις

Επόμενοι Αγώνες

Χορηγοί

Αχαιών 10 2413 - Έγκωμη Λευκωσία Κύπρος

Τηλ. : +357 22352341 , +357 77771606

Φαξ : +357 22590544

Ταχ. Διεύθυνση : Τ.Θ. 25071, 1306 - Λευκωσία Κύπρος

Ηλ. Ταχυδρομείο : info@cfa.com.cy

Copyright © 2018 CFA | Privacy policy - Terms of Use - Cookie Policy | Developed and Hosted by Change your consent