Η ομιλία του Προέδρου της ΚΟΠ στην κορυφαία γιορτή του ποδοσφαίρου

Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019

Η ομιλία του Προέδρου της ΚΟΠ Γιώργου Κούμα στην κορυφαία γιορτή του ποδοσφαίρου που πραγματοποιήθηκε στο Pavilion  για τις βραβεύσεις αγωνιστικής περιόδου 2018 – 2019.

Αξιότιμε Υπουργέ Άμυνας
Αγαπητέ Πρόεδρε του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού
Αξιότιμοι Βουλευτές, Εκπρόσωποι Κομμάτων
και Εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς
Κυρίες και Κύριοι, εκλεκτοί προσκεκλημένοι

Η μεγάλη γιορτή του Κυπριακού Ποδοσφαίρου και οι ετήσιες βραβεύσεις, αποτελούν τον σημαντικότερο θεσμό και σταθμό  με τον οποίο κάθε χρόνο ολοκληρώνεται ο μαραθώνιος των πρωταθλημάτων της ΚΟΠ. Απόψε, για όλους εμάς δεν είναι μια απλή σύναξη εκτός γηπέδου.

Μέσα από την αποψινή διαδικασία, ο καθένας μας θα κάνει την δική του αυτοκριτική, θα διαπιστώσει που πέτυχε και που απέτυχε, θα καταγράψει τα συν και τα πλην, θα αξιολογήσει την πορεία του και το κυριότερο θα αρχίσει να σκέφτεται τα επόμενα βήματα και τους νέους στόχους.

Η φύση του αθλήματος που υπηρετούμε, μας αναγκάζει να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και κυρίως ευέλικτοι. Αυτή είναι η ουσία του ποδοσφαίρου, τόσο αγωνιστικά όσο και διοικητικά. Αυτή ακριβώς η πρόκληση, οδηγεί όλους εμάς, με προσωπικό κόστος σε πολλές περιπτώσεις, να συνεχίζουμε, ανεξαρτήτως αποτελέσματος και εμποδίων που βρίσκονται μπροστά μας.

Όσον αφορά την Ομοσπονδία, θέλω να σας πω ότι είμαστε πολύ αυστηροί με τους εαυτούς μας.

Οι σχεδιασμοί και οι εξαγγελίες δεν έχουν καμία σημασία αν δεν προχωρήσουμε και στην υλοποίηση του οράματος. Γι αυτό και μαζί με τους συνεργάτες μου στην ηγεσία της  ΚΟΠ κατά τον ένα και πλέον χρόνο της προεδρίας μου, αποφασίσαμε να μιλάμε μόνο με έργα και πράξεις. Αποφασίσαμε ακόμη να μην κάνουμε εκπτώσεις σε θέσεις και αρχές. Εμείς δεν θα ευλογούμε τα γένια μας σε καμία περίπτωση. Προβλήματα κάτω από το χαλί δεν μπήκαν ούτε θα μπουν και  αυτό είναι μια υπόσχεση.      

Από αυτό το βήμα θέλω να επαναλάβω πως μηδενική θα είναι η ανοχή μας απέναντι σε όσους επιχειρούν να προσβάλουν ή να σπιλώσουν το ποδόσφαιρο. Η αποστολή μας είναι να θωρακίσουμε το κυπριακό ποδόσφαιρο, όπως πράξαμε πρόσφατα με τη λήψη μέτρων για τη Β΄ Κατηγορία.

Το κύρος και η αξιοπρέπεια του κυπριακού ποδοσφαίρου, σίγουρα αξίζει περισσότερο από το κάθε πρόσκαιρο κέρδος του οποιουδήποτε. Μέτρα είχαμε λάβει, κατά το πρόσφατο παρελθόν, και στην Α΄ Κατηγορία όταν και εκεί είχε κτυπήσει το καμπανάκι για προσυνενοημένους στημένους αγώνες.

Ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας, σέβομαι απόλυτα το σκοπό της αποψινής βραδιάς και μόνο επιγραμματικά θα αναφερθώ σε κάποιες εξελίξεις που θα επηρεάσουν την πορεία μας το επόμενο διάστημα.

Με απόλυτο σεβασμό στο έργο και την προσπάθεια που καταβάλλεται στον τομέα της διαιτησίας, αποφασίσαμε να δώσουμε στους διαιτητές μας, τους οποίους εμπιστευόμαστε,  ένα ισχυρό όπλο και μαζί να πολεμήσουμε την όποια προκατάληψη σε βάρος της διαιτησίας.
Το σύστημα υποβοήθησης των διαιτητικών αποφάσεων μέσω βίντεο, το γνωστό VAR, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή κατά την αγωνιστική περίοδο 2020 – 2021. Αυτό προϋποθέτει σκληρή δουλειά κατά τους επόμενους μήνες και ένα μεγάλο κόστος για την επένδυση.             

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο για την ΚΟΠ και το Κυπριακό Ποδόσφαιρο είναι η υλοποίηση ενός οράματος δεκαετιών για την ανέγερση του Αθλητικού Κέντρου των Εθνικών Ομάδων. Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για παραχώρηση χαλίτικης γης στον Κόρνο, άναψε το πράσινο φως για τη διαδικασία.

Τις προηγούμενες μέρες μελετητές της UEFΑ επισκέφθηκαν την Κύπρο και είχαν ουσιαστικές συζητήσεις με στελέχη της Ομοσπονδίας.

Ιδιαίτερα σημαντική και η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής για αποδέσμευση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, να συμβάλει οικονομικά στην ολοκλήρωση του έργου. 

Τον περασμένο Ιανουάριο είχαμε την εξαγγελία του CFA Foundation. Για την υλοποίηση του έργου, που αποτελεί όραμα για την Ομοσπονδία, βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με την Αρχιεπισκοπή ώστε τον επόμενο χρόνο να λειτουργήσει το πρώτο μας νηπιαγωγείο στη Λευκωσία.  

Είναι επιθυμία και επιδίωξή μας ένας δομημένος, ουσιαστικός και διαρκής διάλογος με τα σωματεία μας προς επίλυση των μεγάλων και των μικρών προβλημάτων του ποδοσφαίρου μας.

Αγωνιούμε και εργαζόμαστε για ολόκληρο το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα, σε κάθε κατηγορία και σε κάθε ηλικία. Όλοι αξίζουν στήριξη και προσοχή, αυτή είναι η αποστολή μας. Μαζί με τους συνεργάτες μου στην ηγεσία της ΚΟΠ και το προσωπικό της Ομοσπονδίας, εργαζόμαστε καθημερινά για να ανταποκριθούμε σε αυτό το σοβαρό και δύσκολο έργο. Πραγματικά είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που αντιμετωπίζουμε εξελίξεις που αποδεικνύουν ότι κινούμαστε προς το σωστό δρόμο.

 Ένα παράδειγμα μόνο θα δώσω που αφορά μια συζήτηση που κρατά για χρόνια στη Κύπρο και αφορά την αξιοποίηση των Κύπριων ποδοσφαιριστών.

Είναι αλήθεια πως κάναμε βήματα σε αυτόν τον τομέα μέσα από κοινή δράση της Ομοσπονδίας και των σωματείων μας. Συγκεκριμένα, μετά από πολλά χρόνια έκαναν την εμφάνιση τους στο πρωτάθλημα CYTA  Α’ Κατηγορίας, νεαροί Κύπριοι Ποδοσφαιριστές, που αναπτύχθηκαν από τις Ακαδημίες των Σωματείων μας. Από τους 121 Κύπριους που αγωνίστηκαν στην φετινή περίοδο, οι 26 είναι κάτω των 18 ετών.

Κάποιοι από αυτούς μάλιστα έχουν πάρει σημαντικό χρόνο συμμετοχής δείχνοντας μεγάλη προοπτική.

Βέβαια απόψε δεν είναι βραδιά για αναλύσεις πλάνων και προτάσεων. Απόψε είναι μια γιορτή όπου τιμούμε τους πρωταγωνιστές εντός γηπέδου, αυτούς  που αγωνίζονται με πάθος και πίστη για τη νίκη, τη διάκριση και την επιτυχία.

Αυτούς που μπορούν να διαχειριστούν και την απογοήτευση της αποτυχίας. Θα τιμήσουμε το σήμερα αλλά και το αύριο.

Τους σημερινούς πρωταγωνιστές και τα αυριανά ταλέντα. Αυτούς που τίμησαν με την απόδοσή τους τις ομάδες τους αλλά και αυτούς που εκπροσωπούν την Κύπρο μας στο εξωτερικό.

Απόψε τιμούμε τους ποδοσφαιριστές και τις ποδοσφαιρίστριες, τους προπονητές, τους διαιτητές, τους παράγοντες, τα σύνολα και τις μονάδες, τα επιτεύγματα και τις κατακτήσεις. Απόψε τιμούμε το ποδόσφαιρο και επιβραβεύουμε αυτούς που το υπηρετούν επάξια στους αθλητικούς χώρους.

Διαχρονική και παντοτινή η βράβευση και η τιμή σε ένα άνθρωπο που έφυγε νωρίς. Το Κωστάκη Κουτσοκούμνη που νοερά βρίσκεται κοντά μας και με την ισχυρή φυσιογνωμία του επιβλέπει την υλοποίηση όλων αυτών που μαζί οραματισθήκαμε και σχεδιάσαμε. 

Απόψε πέφτει η αυλαία μιας συναρπαστικής χρονιάς, όπου το πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας κρίθηκε στις τελευταίες αγωνιστικές. Οι φίλαθλοι έζησαν μια σεζόν με ανατροπές, θέαμα και συγκινήσεις. Όλοι προσβλέπουμε και σε ένα συναρπαστικό τελικό Κυπέλλου την ερχόμενη Τετάρτη, με την πεποίθηση ότι και οι δύο διεκδικητές του τροπαίου θα τιμήσουν με τον καλύτερο τρόπο το θεσμό και γενικότερα το κυπριακό ποδόσφαιρο.     

Τα θερμά μου συγχαρητήρια στην ομάδα του ΑΠΟΕΛ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, όπως  επίσης και σε κάθε πρωταθλήτρια σε κάθε κατηγορία και ηλικία.

Τα συγχαρητήριά μας στην κάθε κυπελλούχο ομάδα σε όλες τις κατηγορίες.

Ευχές για κάθε επιτυχία στις ομάδες μας που θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο  στην Ευρώπη και θα αποτελέσουν τον καλύτερο πρεσβευτή της χώρας μας.

Θα ήταν παράλειψή μου κλείνοντας να μην ευχαριστήσω για άλλη μια φορά δημόσια τους χορηγούς μας. Χωρίς την δική τους συμβολή, τα οράματα και οι σχεδιασμοί για πρόοδο του ποδοσφαίρου μας δεν γίνονται πραγματικότητα. 

Σας καλωσορίζω για άλλη μια φορά στην μεγάλη γιορτή της ΚΟΠ και σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας.        

Τελευταίες Ειδήσεις

Επόμενοι Αγώνες

Χορηγοί

Αχαιών 10 2413 - Έγκωμη Λευκωσία Κύπρος

Τηλ. : +357 22352341 , +357 77771606

Φαξ : +357 22590544

Ταχ. Διεύθυνση : Τ.Θ. 25071, 1306 - Λευκωσία Κύπρος

Ηλ. Ταχυδρομείο : info@cfa.com.cy

Copyright © 2018 CFA | Privacy policy - Terms of Use - Cookie Policy | Developed and Hosted by Change your consent